1. Haberler
  2. Kültür ve Sanat
  3. Mudanya’dan Lozan’a Giden Yol, 102 Yıl Sonra Aynı İnançla Anıldı

Mudanya’dan Lozan’a Giden Yol, 102 Yıl Sonra Aynı İnançla Anıldı

featured
mudanyadan-lozana-giden-yol-102-yil-sonra-ayni-inancla-anildi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mudanya Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğini ve bağımsızlığını uluslararası alanda tescilleyen Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yıl dönümünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Mudanya’dan Lozan’a Bir Yol Var” başlıklı söyleşi, Mütareke Meydanı’nda gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını uluslararası alanda tescilleyen Lozan Barış Antlaşması’nın 102. yılında, Mudanya’dan bir kez daha bağımsızlık ve egemenlik vurgusu yükseldi.

Mütareke Meydanı’nda düzenlenen “Mudanya’dan Lozan’a Bir Yol Var” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Barış Özdal üstlenirken, konuk konuşmacı İstanbul Aydın Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Ürer oldu. Söyleşiye Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Belediye Başkan Yardımcısı Baran Güneş, CHP İlçe Başkanı Furkan Atalay’ın yanı sıra belediye meclis üyeleri ve Mudanyalılar katılım sağladı. 

“LOZAN ANTLAŞMASI, BU TOPRAKLARDA ATILAN EN NET İMZADIR”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “İsmet İnönü’nün zorlu Lozan görüşmelerinde söylediği o çok anlamlı cümlesini hatırlamak isterim: ‘Efendiler, ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geliyorum.’ Çünkü Mudanya Mütarekesi, o masaya başı dik oturmanın zeminidir. ‘Mudanya’dan Lozan’a bir yol var’ derken kastımız tam da budur; bu yolda yürüyenler barışa, onura ve bağımsızlığa giden yolu buradan açtı. Bugün bu ruhu yaşatmak hepimizin görevi.” dedi. Başkan Dalgıç, şöyle devam etti:
“Mütareke kenti Mudanya’da yaşamaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Mudanya Mütarekesi, Lozan yolculuğunun ilk adımıdır. Maalesef Türkiye’nin her tarafında bu gün anılmıyor. Biz, Cumhuriyet’in tapusu dediğimiz Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümünü sadece hatırlamakla kalmayacağız, bu hafızayı büyüterek geleceğe taşıyacağız. O günlerin ruhuna tekrar dönecek, Cumhuriyet’in daha güzel günlerine birlikte yürüyeceğiz.”

Söyleşide Prof. Dr. Levent Ürer, Mondros’tan Lozan’a uzanan süreci tarihsel ve siyasal yönleriyle ele aldı. Lozan’ın yalnızca bir barış antlaşması değil, aynı zamanda büyük bir diplomatik zafer olduğuna dikkat çeken Ürer, “Lozan, devri itibariyle hala yürürlükte olan, yaşayan tek metindir. Bu metnin en güçlü tarafı, bir milletin yokluk içinde gösterdiği iradeyi hukuki bir zemine taşımasıdır.” dedi.

Program sonunda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, katkılarından dolayı Prof. Dr. Levent Ürer ve Prof. Dr. Barış Özdal’a teşekkür plaketi takdim etti.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mudanya’dan Lozan’a Giden Yol, 102 Yıl Sonra Aynı İnançla Anıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin